MBO & Detex

Detex voor het MBO

Het middelbaar  beroepsonderwijs is de belangrijkste leverancier van toekomstige, goed opgeleide medewerkers voor de mode-, schoen-  en sportdetailhandel. MBO studenten kunnen kiezen uit twee mode gerelateerde keuzedelen namelijk het keuzedeel mode en het keuzedeel mode maat. Voor de invulling van deze 240 (of 480) uur keuzedelen, ondersteunt Detex scholen met up to date lesmateriaal. Alle opleidingen leveren de student bij goed gevolg een brancheerkend diploma of certificaat op. De werkgeversorganisatie voor de modebranche, INretail vindt het belangrijk dat deelnemers actuele mode retail kennis in het mbo krijgen aangeboden. Detex opleidingen zorgt ervoor dat het opleidingsaanbod aansluit op de ontwikkelingen in de Mode Retail.

Neem contact opMeer informatie

Mode en Sport

Binnen de Examenstructuur voor Mode Adviseur en Sport Adviseur krijgen MBO studenten les op hun eigen school van hun branche docent. De student dient zich bij de school te hebben ingeschreven voor het volgen van onderwijs voor een volledige kwalificatie op minimaal niveau 2.
Detex biedt toetsen aan voor Mode Adviseur en Sport Adviseur. Toetsing vindt plaats binnen de eigen school; de toetsen kunnen met een persoonlijke inlogcode worden gedownload via een beveiligde internetomgeving bij Detex. De docenten kijken zelf na, waarna Detex controleert middels steekproeven. Detex houdt ook de resultaten van de studenten bij en verstrekt regelmatig een bijgewerkt cijferoverzicht. Bij voldoende resultaat wordt door de school het diploma aangevraagd. Detex verstuurt het diploma naar het schooladres.

Voor studenten die willen uitstromen op niveau 2 is er een mogelijkheid om het certificaat Detex Mode Adviseur Junior te behalen. Dit certificaat is voor studenten die wel interesse hebben in de mode-branche maar die een complete opleiding Mode Adviseur te veel vinden. Junior dekt de competentie ‘Vakdeskundigheid toepassen’ voor het niveau van Verkoper Mode. Voor het behalen van het Detex certificaat Junior moet de student de opdrachten uit de basisdelen Junior Mode en Junior Kleding uitwerken en laten beoordelen door een vakdocent of een praktijkbegeleider. De verantwoording van het beoordelen van de opdrachten ligt bij het ROC. Voor studenten die na Junior verder willen gaan met het diploma Detex Mode Adviseur is een aanvulset te bestellen waarmee ze het lesmateriaal compleet kunnen maken. Het certificaat Junior is niet verplicht voor het behalen van het diploma Detex Mode Adviseur.

Modehandel

Bij Modehandel volgen MBO studenten op school een speciaal programma voor Verkoopspecialist Mode.

In deze structuur verzorgt Detex vier verschillende workshops/trainingen die een aanvulling zijn op het reguliere schoolprogramma:

 • Visual merchandising basis (Specialist) 1 dag
 • Gemotiveerd verkopen (Specialist) 1 dag
 • Visual merchandising gevorderd (Manager) 1 dag
 • Prestatiegericht coachen (Manager) 1 dag

De trainingen vinden plaats in Doorn. Prijs per deelnemer op aanvraag en is gesteld per onderdeel van twee dagen (Specialist en/of Manager) inclusief lesmateriaal en lunch. Een groep kan starten bij minimaal 10 inschrijvingen.

Voorwaarden modehandel:

 1. De kandidaat is in het bezit van het diploma Detex Mode Adviseur en/of Detex Sport Adviseur.
 2. De kandidaat kan Detex aantonen te voldoen aan de leerdoelen van Modevorming:
  • Specialist: Modevorming 1 en 2
  • Manager: Modevorming 3

Bewijsvoering door het aanleggen van een portfolio. Dit portfolio bestaat uit producten en bewijzen waaruit blijkt dat de leerdoelen van Modevorming zijn behandeld.

 1. De kandidaat heeft de BPV periode volbracht in een door Kenniscentrum Handel geaccrediteerd leerbedrijf in de Modebranche waarvan de praktijkopleider de Training voor Praktijkopleiders (TvP) bij Kenniscentrum Handel heeft gevolgd.