Kennis over textiel is belangrijk in de mode- en textielbranche. Het is niet alleen noodzakelijk tijdens het ontwerpproces (bij het ontwerpen van kleding en ook van prints), maar ook om te communiceren met leveranciers, verkopers en inkopers. De kennis is belangrijk voor het sturen van alle processen tussen ontwerp en eindproduct en het maken van de juiste stof- en printkeuzes voor de collectie. Ook als je werkt in de retail is het essentieel om de klant advies te geven over de juiste eigenschappen en het onderhoud van de stof en om eventuele klachten te kunnen behandelen.
Textiel is verrassend veelzijdig. Tijdens de training Textielwarenkennis Specialist van Detex kom je in aanraking met de oneindige mogelijkheden die textiel te bieden heeft. Iedere grondstof geeft weer andere eigenschappen aan een kledingstuk mee. Door grondstoffen te blenden worden diverse eigenschappen gecombineerd. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van polyester om een stof goedkoper te maken en het onderhoud gemakkelijker te maken. Of viscose toevoegen aan katoen om het doek meer glans te geven.
Onmisbaar is natuurlijk het onderwerp duurzaamheid. Op alle vlakken in onze samenleving is dit een “hot item”. Voor textiel is dit extra belangrijk aangezien de textielindustrie de op één na meest vervuilende industrie is. Welke stoffen zijn duurzaam en welke niet? Hoe proberen bedrijven consumenten te misleiden door “greenwashing”? Bewustwording van de milieuvervuilende aspecten per grondstof en de (innoverende) alternatieven zijn daarom belangrijke ontwerpen die tijdens de Detex Training Textielwarenkennis Specialist aan bod komen.
Over “innoverend” gesproken; graag wil ik je een interessant weetje uit de training blootgeven:
Wist je dat stof gemaakt kan worden van spinnenzijde? Spinnenzijde wordt gezien als een high performance fibre; het is 5x sterker dan staal!
Omdat het verkrijgen van spinnenzijde een langdurig en kostbaar proces is, is er gezocht naar alternatieven. Dit is een aantal jaren geleden gelukt en wel door het extraheren van een vergelijkbaar materiaal uit de melk van een genetisch gemanipuleerde geit….Ondertussen wordt dit materiaal op een kunstmatige manier vervaardigd en wordt gezien als 100% vegan! De chemische samenstelling is precies hetzelfde als spinnenzijde en heet Biosteel.
Blog geschreven door Jolieke Ubachs
De foto is van de katoen pluis= 2-4 cm al naar gelang de omstandigheden waar die groeit, voor zover ik weet niet in Nederland. Dus geen eigen teelt.
Dit is uit herinnering aan de opleiding woning in richting.
Daar hadden we het over de grondstoffen voor mijn werk/hobby of anders om.
Dus de vlas tot linnen/vlas daar men niet wil dat het vlas heet.
Zaaien, oogsten, repelen, roten, drogen, breken , sjwegelen, hekelen, spinnen, haspelen weven.
Mijn vraag is hoe word vezelhennep en jute verwerkt.
Zijde komt van de zijderups die op de moerbijboom leeft, en die is goed voor 3 kilometer zijde garen, waarvan 1,5 afterollen is de rest moet verknipt worden en gesponnen hoe weet ik niet.